Nye boligfællesskaber til seniorer dukker op i hele landet. Ægteparret Michael Viskum og Susanne Vinther er nogle af dem, der har solgt parcelhuset og er flyttet sammen med 40 andre seniorer. En beslutning, som én gang for alle har forandret tilværelsen
Flere og flere seniorer flytter i boligfællesskaber. Derfor er PensionDanmark pà vej med en række nye boligfællesskaber for alle over 50 år under navnet Virke.
Ét af dem er ved at blive bygget på Trælasten i Aarhus C. Her bliver der bygget 34 veldesignede lejeboliger med et, to eller tre værelser. Der er indflytning i slutningen af 2023.
Deler ikke brusebad
Michael Viskum på 66 år og hans kone Susanne Vinther på 72 år er nogle af dem, der er flyttet i boligfællesskab. De flyttede ind i Balancen i Ry i 2021.
“Vi mødte hinanden i et kollektiv i Ry i 1981, så det er ikke så fremmed for os at bo i et fællesskab. Vi syntes, det kunne være hyggeligt at bo med andre. Og så er det også en fordel den dag, en af os bliver enlig,” fortæller Michael Viskum.
“En væsentlig grund til, at vi valgte netop Balancen var, at der er mange beboere, så der er en stor sandsynlighed for, at du møder nogen, du kommer godt ud af det med,”siger Michael Viskum og fortsætter:
“Det var også vigtigt for os, at man har sin egen bolig. Vi deler ikke brusebad med andre, så meget kollektivister er vi heller ikke.”
I Balancen i Ry er der 33 boliger fra 55 til 110 m2, og de 43 beboere er fra 50 til 90 år. Nogle er gået på pension, ligesom Susanne Vinther, mens andre arbejder stadig, ligesom Michael Viskum, der er revisor.
Vinterbadning og VM i fodbold
Fællesrummet, som beboerne selv har doneret møbler til og været med til at indrette, er omdrejningspunktet i fællesskabet.
“Vi er nogle, der går en del op i sport. Så sætter vi en storskærm op i fælleslokalet og ser US open eller VM i fodbold sammen,” siger Michael Viskum og fortsætter:
“Fællesskabet er det bedste ved at bo her. Vi vinterbader for eksempel sammen søndag morgen i Knudsø – det er virkelig hyggeligt.”
Det er forskellige aktiviteter, som ægteparret vælger at deltage i.
“Susanne er med i strikkeklubben og får også undervisning i maleri af en af beboerne, der er kunstmaler. Man hænger ikke sammen som ægtepar. Vi kan deltage i det, vi hver især interesserer os for.”
Spidskål og rødbeder fra egen have
I Balancen spiser beboerne sammen 2-3 gange om ugen. Beboerne skiftes til at købe ind i det lokale supermarked og lave aftensmad.
“Vi er mellem 10 og 30 til fællesspisning, og vi laver rigtig god og billig mad. Med 15 højbede har vi også en del ingredienser fra egen høst. Det er for eksempek spidskål, kartofler, rødbeder og porrer. I år var vi også 15 beboere, der holdt nytår sammen – det var en rigtig god start på året,” slutter Michael Viskum.